Bij de ene oudere gaat het praten niet zo gemakkelijk meer, bij anderen laat het geheugen hen af en toe in de steek. Maar dat staat deelname aan Ontmoetingsgroep Bloemenstroom niet in de weg. Gezellig met elkaar zijn en samen dingen doen staat daar centraal. Anderhalf jaar al komen Bloemendalers naar deze ontmoetingsplek aan de Bloemendaalseweg. De toeloop werd zo groot dat besloten werd ook het vrijgekomen pand van de voormalige boekhandel erbij te betrekken. Dat laatste werd afgelopen week officieel geopend in bijzijn van wethouder Ton van Rijnberk.
Alleen enkele boekenkasten aan de wand verraden nog de afkomst van het pand. Daar staan nu spullen in die de deelnemers aan Bloemenstroom doorgaans gebruiken zoals gezelschapsspellen, bollen wol, schildersspullen en serviesgoed. Vier dagen per week is Bloemenstroom geopend. Zo ook deze vrijdagochtend, als stipt om tien uur al de eerste deelnemers binnenlopen in de prettige, lichte ruimte van de voormalige boekhandel. Ook vaste vrijwilliger Herman meldt zich al vroeg. Het is rustig deze ochtend, er zijn een paar afzeggingen wegens ziekte. Eerst koffiedrinken, even ‘landen’, wennen aan de omgeving.
Coördinator vanuit Zorgbalans Mireille Oosterhof en haar collega’s Marjon Nolles en Agnes Delsink vragen belangstellend hoe het gaat. Iedereen spreekt elkaar aan met voornamen en dat past precies in de sfeer op deze plek. Wie wil doet zijn verhaal, bijvoorbeeld over aankleedperikelen in de vroege ochtend, of vertelt iets over vroeger. Vervolgens zijn er verschillende mogelijkheden. “Wat dachten jullie van een erwtensoep voor de lunch vandaag?”, vraagt Agnes
Cock knikt enthousiast. Vanaf het eerste begin doet zij altijd mee met het bereiden van de lunch. Koken, daar hield ze vroeger al van. En: “Ik kan absoluut niet stilzitten”. Enkele van de andere aanwezigen gaan vervolgens in het dorp de boodschappen doen.
In het pand verderop, van Welzijn Bloemendaal aan de Bloemendaalseweg 125 zit die ochtend overigens nog een groep. Daar wordt die ochtend gymnastiek gedaan, zoals elke dinsdag en vrijdag. Bewegen van lichaam en geest blijft belangrijk. Iedereen die professor Erik Scherder op televisie hierover heeft zien praten vergeet die boodschap nooit meer.
Om de week op dinsdag is er ook de mogelijkheid mee te doen met de gespreksgroep onder leiding van een psychologe. Dan wordt er gepraat over thema’s als ouder worden, of de snelheid van veranderingen in de maatschappij. Mireille Oosterhof: “We kunnen hier van alles aanbieden. We hebben ook een schilder-groepje en veel mensen houden ook van muziek. Dan luisteren we samen naar licht klassiek, of maken onder leiding van een muziekdocent samen muziek, of zingen. Verder is er een groepje mannen die heel graag het spel Triominos spelen. Mooi om te zien hoe ze dan samen zitten en praten over van alles en nog wat. Ook dat is een manier om contact te hebben. In feite is het hier een clubruimte voor oudere Bloemendalers”.
Om mee te kunnen doen aan de ‘Bloemenstroom’ is een WMO-indicatie vereist. In de praktijk gaat het om mensen die in een reguliere vereniging of het gewone buurthuis niet goed meer mee kunnen doen. Bij Bloemenstroom kunnen ze in een voor hun gevoel veilige omgeving ‘onder de mensen zijn’, en actief worden. Zoals Frits het deze ochtend verwoordt: “Ik kom hier graag, want ik spreek weer mensen, en ze zijn allemaal erg aardig”.
Bloemenstroom is een gezamenlijke initiatief van de Welzijn Bloemendaal en zorgverlener Zorgbalans. Het is elke maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag geopend tussen tien en half vier uur. Iedereen kan er binnenlopen, ook mensen die er graag vrijwilligerswerk willen doen. In Vogelenzang is een vergelijkbaar aanbod in ontmoetingscentrum De Voghelsanck. Dit is een samenwerking tussen zorgverlener Amie en Welzijn Bloemendaal.