Nu staan ze nog even naast elkaar in de Amsterdamse Waterleidingduinen: de oude vertrouwde ANWB ‘paddenstoel’ en de splinternieuwe grijze routepaaltjes. Maar zodra de nieuwe papieren wandelkaart van het duingebied klaar is, worden de ruim veertig witte wegwijzers verwijderd en moeten de wandelaars het doen met de grijze paaltjes.
Deze nieuwe aanpak heeft een aantal redenen, vertelt Linda Mooij van Waternet. “De paaltjes passen beter bij onze nieuwe huisstijl, die al enige tijd zichtbaar is bij de ingang ‘Pannenland’ in Vogelenzang. We werken meer met houten materialen, en ook de bankjes krijgen een natuurlijker uitstraling. En dat in combinatie met strak grijs, bijvoorbeeld van de nieuwe routepaaltjes. Verder merkten we dat veel mensen de witte paddenstoelen associëren met fietsen. Dat is in de AWD niet toegestaan, en dat is dus verwarrend voor fietsers die bij een ingang staan en in de verte een paddenstoel zien. En tot slot vonden wij de hoeveelheid paddenstoelen te groot”.
“We willen allerminst dat mensen ongewild verdwalen in de duinen”, vervolgt Mooij. “Maar wat dit duingebied zo uniek maakt is dat je je er nog in de natuur kan wanen. Wie wíl verdwalen kan dat, want in de AWD mag je overal lopen, ook buiten de paden. Ons doel is om aan de randen van het gebied relatief veel faciliteiten te bieden zoals bankje en prullenbakken, maar naar mate je dieper het gebied in gaat wordt dat minder, zodat er meer ruimte is voor natuurbeleving”.
Op de nieuwe grijze paaltjes staan dan ook opschriften als ‘ga gerust eens van je pad’, ‘kijk eens omhoog!’. Alles om mensen aan te sporen meer uit een wandeling te halen in het gebied dat ruwweg 10 bij 15 kilometer groot is. Niet veel wandelaars weten dat zij van de paden af mogen wijken en zijn het ook niet gewend, want in de meeste gebieden in Nederland mag het niet. “En sommige mensen weten het wel, maar doen het bewust niet”, aldus Linda Mooij.
In november is naar verwachting de nieuwe wandelkaart klaar en worden de paddenstoelen verwijderd. Dan blijven er vijftien grijze paaltjes over, op de belangrijkste kruispunten in het gebied. Goed nieuws voor de wandelaars die van vertrouwde rondjes houden: de bekende geel, groen en blauwgekleurde paaltjes voor rondwandelingen blijven bestaan.