ANWB paddenstoelen verdwijnen uit de waterleidingduinen

5
866

Nu staan ze nog even naast elkaar in de Amsterdamse Waterleidingduinen: de oude vertrouwde ANWB ‘paddenstoel’ en de splinternieuwe grijze routepaaltjes. Maar zodra de nieuwe papieren wandelkaart van het duingebied klaar is, worden de ruim veertig witte wegwijzers verwijderd en moeten de wandelaars het doen met de  grijze paaltjes.

Deze nieuwe aanpak heeft een aantal redenen, vertelt Linda Mooij van Waternet.  “De paaltjes passen beter bij onze nieuwe huisstijl, die al enige tijd zichtbaar is bij de ingang ‘Pannenland’ in Vogelenzang. We werken meer met houten materialen, en ook de bankjes krijgen een natuurlijker uitstraling. En dat in combinatie met strak grijs, bijvoorbeeld van de nieuwe routepaaltjes. Verder merkten we dat veel mensen de witte paddenstoelen associëren met fietsen. Dat is in de AWD niet toegestaan, en dat is dus verwarrend voor fietsers die bij een ingang staan en in de verte een paddenstoel zien. En tot slot  vonden wij de hoeveelheid paddenstoelen te groot”.

“We willen allerminst dat mensen ongewild verdwalen in de duinen”, vervolgt Mooij. “Maar wat dit duingebied zo uniek maakt is dat je je er nog in de natuur kan wanen. Wie wíl verdwalen kan dat, want in de AWD mag je overal lopen, ook buiten de paden. Ons doel is om aan de randen van het gebied relatief veel faciliteiten te bieden zoals bankje en prullenbakken, maar naar mate je dieper het gebied in gaat wordt dat minder, zodat er meer ruimte is voor natuurbeleving”.

Op de nieuwe grijze paaltjes staan dan ook opschriften als ‘ga gerust eens van je pad’, ‘kijk eens omhoog!’. Alles om mensen aan te sporen meer uit een wandeling te halen in het gebied dat ruwweg 10 bij 15 kilometer groot is. Niet veel wandelaars weten dat zij van de paden af mogen wijken en zijn het ook niet gewend, want in de meeste gebieden in Nederland mag het niet. “En sommige mensen weten het wel, maar doen het bewust niet”, aldus Linda Mooij.
In november is naar verwachting de nieuwe wandelkaart klaar en worden de paddenstoelen verwijderd. Dan blijven er vijftien grijze paaltjes over, op de belangrijkste kruispunten in het gebied. Goed nieuws voor de wandelaars die van vertrouwde rondjes houden: de bekende geel, groen en blauwgekleurde paaltjes voor rondwandelingen blijven bestaan.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

5 REACTIES

 1. Van een onduidelijkheid m.b.t. Wel of niet fietsen heb ik nooit iets gemerkt en ik kom al meer dan 25 jaar drie maal per week in de duinen. als je bij de ingangen de zichtbare paddestoelen verwijdert is er helemaal geen probleem.
  40 paddestoelen vervangen door 15 donkere vanaf afstand nauwelijks zichtbare nieuwe paaltjes is wel erg erg mager!!
  Het leidt zonder twijfel tot meer mensen die verdwalen.
  Jammer van deze volstrekt overbodige nieuw lichterij. Wat vindt de ANWB hier eigenlijk van?
  Paddestoelen horen gewoon bij het duingebied. Een echte culturele verarming dus.

 2. Een goeie maatregel. De AWD zal een exclusief wandeldomein mogen worden, dan tevens het grootste van ons land, in de natuur. Onze stichting streeft ernaar. Alles wat verwijst naar de mogelijkheid van fietsen dient uit de duinwildernis verbannen te worden. Complimenten aan Waternet en Amsterdam voor de vooruitziende blik….

 3. welke slimmerik heeft dit (waarschijnlijk vanachter zijn buro) verzonnen, weet de awd niets beters met hun geld te doen?
  de anwb paddestoelen waren zo handig, omdat er een uniek nummer op vermeld stond, wat ook op de wandelkaart van awd stond.daar heb je nu dus niets meer aan. zoals iemand anders als schreef zullen hierdoor heel wat mensen verdwalen.

 4. Misschien is er iets veranderd, maar in de zomer van 2017 liep ik met een vriendin op een gegeven moment toch echt door verboden gebied in de AMD. Gewoon over een pad, dat ook nog. En ik associeer een paddenstoel (die veel beter zichtbaar is) ook niet met fietsen…

 5. Ik ben het helemaal eens met de reactie van Schouwstra, ik kom al vanaf 1952 met enige regelmaat in de AWD en vind dit een heel rare verandering.
  In heel Nederland kennen we de ANWB paddenstoelen die prima zichtbaar zijn en er waren er velen in de AWD,nu blijven er slechts een paar van die lelijke grijze dingen. Triest dat hier geld aan wordt verknoeid

LAAT EEN REACTIE ACHTER

(uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd)

Please enter your comment!
Please enter your name here