Zuid-Kennemerland

Bloemendaal blijft VVD gemeente, GroenLinks tweede partij

Aardverschuivingen zijn er niet opgetreden bij de gemeenteraadsverkiezingen vorige week. VVD behoudt haar vijf zetels en blijft de grootste in Bloemendaal. Nieuwkomer Vrijzinnig Democratisch Bloemendaal (VDB) slaagde erin een plek in de raad te verwerven, en behaalde één zetel. Hart voor Bloemendaal ging van één naar twee zetels en het CDA van twee naar drie. De grote verliezer is Liberaal Bloemendaal. Die zakte van drie naar één zetel. LB had er overigens 4 in 2014 maar daar ging 1 zetel vanaf toen Marielys Roos uit de fractie stapte. D66 raakte één zetel kwijt en houdt er drie over. Er waren vier restzetels te verdelen.

GroenLinks scoorde niet zo sterk als elders in het land. Het bleef bij behoud van het aantal van drie zetels. Maar in absolute aantallen stemmen is GroenLinks nu de tweede grootste partij geworden in Bloemendaal. “Het voelt als een morele overwinning. Die is binnen, geweldig. We hebben meegelift op de landelijke trend, zeker, maar we hebben lokaal hier ook ons groene geluid laten horen en dat heeft kiezers aangesproken,”aldus Martine Wierda, die de meeste stemmen kreeg van alle lijsttrekkers.
André Burger (CDA) straalde een en al tevredenheid uit: “Een heel mooi resultaat. We hebben campagne gevoerd puur op de inhoud, dat heeft zich nu uitbetaald. Ook de sociale media filmpjes die we hebben verspreid hebben er denk ik aan bijgedragen.”
De andere partij die veel op inhoud heeft gedaan de afgelopen jaren, de PvdA profiteerde daar niet zo van als het CDA. Aan de andere kant: indien de PvdA de landelijke trend van grote verliezen had gevolgd, was de partij mogelijk van het Bloemendaalse toneel verdwenen. Dat gebeurde niet, de kiesdeler (626 stemmen) werd ruim gehaald.

Martin van de Bunt toonde zich na de bekendmaking van de uitslagen in de burgerzaal van het gemeentehuis woensdagavond heel blij met de verworven VDB zetel. “We hebben er heel veel zin in.” Later maakte hij bekend dat niet hij maar de nummer twee van de lijst, Mark Doorn de raadszetel gaat bezetten. “Hij is meer gepokt en gemazeld in het raadswerk dan ik. Ik kies voor het duocommissieschap, als dossiervreter,”aldus Van de Bunt.
Tijdens het afroepen van de uitslagen klonk geregeld groot gejuich uit het gevolg van Marielys Roos en haar Hart voor Bloemendaal. De extra zetel die is behaald wordt bezet door Rob Slewe, mede-eigenaar van landgoed Elswoutshoek. ”We zijn heel blij,”aldus Roos na afloop.

Lijsttrekkers profiteerden van populariteit in eigen dorpskern. Zo haalde de Bennebroekse Roos haar piek in eigen dorp en was daar de grootste partij, en datzelfde gold voor André Burger (CDA) in Vogelenzang. De VVD haalde traditiegetrouw de meeste stemmen uit Bloemendaal dorp en Aerdenhout. Twee kandidaten zijn gekozen op voorkeursstemmen, beiden uit Bloemendaal: Carla Meijer-Wortelboer (VVD), ten koste van Wim Brussaard die jaren in de raad zat, en Eva Voorham (D66), kreeg meer stemmen dan de nummer drie, Philip Groen.
Het opkomstpercentage was 67,17%, een fractie minder dan in 2014 (67,86%) .
Op de website Bloemendaal.nl staan onder Nieuws alle uitslagen in detail.