Zuid-Kennemerland

BSM’er Chiel van der Linde koninklijk onderscheiden

Het was een knappe prestatie: iets geheim houden voor de man die alles weet binnen sportvereniging BSM uit Bennebroek. Maar het lukte. Tot zijn eigen stomme verbazing verscheen op de jaarlijkse Nieuwjaarsreceptie  in het clubgebouw opeens de waarnemend burgemeester, Bernt Schneiders, die hem een Koninklijke onderscheiding opspeldde: Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Chiel van der Linde (85) reageerde na afloop zichtbaar overweldigd: “Ik had op facebook wel iets over een verrassing vandaag gelezen maar had geen idee wat dat kon zijn”.

Verbouwereerd nam hij de vele felicitaties ontvangst en hoorde de welgemeende grappen aan: “Chiel, dit is het allerhoogste, meer kunnen we echt niet voor je doen” en “Ga je nu stoppen?”. Dat laatste is hij zeker niet van plan. Tegen het einde van de receptie stond hij al weer in de keuken van de bar, helpen met opruimen.

Zo gaat dat al sinds de jaren zeventig. Hoe lang Van der Linde al actief is binnen de club, weet overigens niemand precies. Hij is op een breed front actief. Wedstrijdsecretaris, aanspreekpunt voor sporters en hun ouders, ballen-oppomper, verrichter van allerlei hand en spandiensten. Jarenlang was het: stonden sporters voor een dichte deur, of was iemand de bardienst vergeten? Even Chiel bellen. Nu laat zijn gezondheid het niet meer toe om alles te doen zoals vroeger, maar nog altijd is hij vrijwel dagelijks te vinden in het clubhuis omdat hij nog van alles organiseert en regelt, en algemeen invaller is voor al wat zich voordoet.

Degenen die hem voordroegen voor de onderscheiding, onder wie Henk Schell bekend als gemeenteraadslid, maar ook al lange tijd actief voor BSM, benadrukken dat Van der Linde niet alleen veel doet, hij denkt ook altijd constructief mee en kwam met “verbluffend eenvoudige acties, die hij vaak zelf ook uitvoerde”.  Tot voor kort was Van der Linde ook voorzitter van de afdeling biljart, en leidde die met verve. “In een omnivereniging als BSM is altijd wel wat te verhapstukken, maar zo niet bij biljart”, aldus Schell.

Ook voor de vereniging is de onderscheiding iets om trots op te zijn, zo benadrukte voorzitter Magda Kal op de nieuwjaarsborrel. Het gaat de vereniging sowieso prima voor de wind. Dankzij investeringen zoals de renovatie van het clubgebouw en de komst van het kunstgrasveld, ziet de vereniging de toeloop stijgen, en niet alleen bij de afdeling voetbal. Het ‘lintje’ van Chiel, die eerder al was benoemd tot erelid van BSM,  maakt de euforie aan het Rottegat compleet.

chiel_bsm_lintje1_marilou
Chiel van der Linde praat wat na met de burgemeester

Chiel_indekeuken_460
en aan het einde van de nieuwjaarsreceptie alweer in de keuken, opruimen