Zuid-Kennemerland

Feuilleton Alverna5 spoorwegovergang Alverna is weer Dicht (aug.)

En toen was de overgang weer dicht. De bewoners van de Laan van Alverna hebben het hek begin deze week helemaal afgedicht. Nu kan er geen wandelaar of fietser meer doorheen. De gemeente Heemstede is niet van plan op te treden tegen deze afsluiting, net over het spoor. Dat hebben b en w inmiddels laten weten aan Wandelnet en de Fietsersbond. Er is geen sprake van verstoring van de openbare orde, aldus de gemeente. De politie is wel gaan kijken, maar heeft niet opgetreden, omdat geen strafbare feiten werden gepleegd, aldus een woordvoerder van de politie.

De gemeente laat nu weten dat het “aannemelijk is” dat de Laan van Alverna een eigen weg is en in dat geval niet openbaar. Anderzijds vindt de gemeente dat de bewoners van de Laan een belang hebben op grond van de veiligheid voor hun jonge kinderen.

Met het oog daarop heeft de gemeente eerder deze week een geel bord bij de overgang geplaatst met de tekst ‘Doorgang geblokkeerd, niet oversteken’.

Wat de gemeente betreft is dit nu de status quo totdat de gemeenteraad eind september zal beslissen. Er zijn diverse verzoeken binnengekomen bij de gemeente om de overweg aan de openbaarheid te onttrekken. De raad heeft daarover het laatste woord.

Diverse wandelaars en fietsers staan nu dagelijks bij het hek en verbazen zich over de situatie. De overgang had open moeten zijn na de uitspraak van de Raad van State. Maar de doorgang is onmogelijk gemaakt door het hek, geplaatst door de bewoners van de Laan van Alverna.

ProRail heeft deze week ook een camera geplaatst bij de overgang. Een dergelijke camera stond er al eerder.

PvdA Bloemendaal trekt aan de bel
Het overgrote deel van de Laan van Alverna ligt overigens op grondgebied van de gemeente Bloemendaal. De fractie van de PvdA in de gemeente Bloemendaal vindt dat Bloemendaal nu bij dit conflict is betrokken. In raadsvragen stelt de fractie deze week dat de openbare toegankelijkheid van deze route van belang is vanuit het oogpunt van toerisme en cultuurhistorie. ┬áDe fractie vraagt aan het college om contact op te nemen met b en w in Heemstede om “in gezamenlijk overleg een duurzame verwijdering van het hek te bewerkstelligen”