Zuid-Kennemerland

Harmonie St.Michael start Instaporkest

Speciaal voor mensen die net begonnen zijn met het bespelen van een instrument of vroeger al eens hebben gespeeld en weer samen willen spelen, start Harmonie St.Michaël uit Heemstede een zogeheten Instaporkest. Ook is het mogelijk tegelijkertijd muziekles te nemen en een muziekinstrument te lenen. “Met dit orkest hopen we ook een drempel weg te nemen voor mensen die wel eens een instrument willen uitproberen”, aldus voorzitter Niek Vernooy.

Het Instaporkest gaat na de herfstvakantie van start, met een klein groepje volwassenen dat afgelopen tien weken in een projectorkestje heeft gespeeld en erg enthousiast is geworden. Niek hoopt dat meer volwassenen zich gaan melden: “We zien steeds vaker mensen opduiken die op latere leeftijd een instrument gaan oppakken. Soms hebben ze als kind gespeeld, maar daarna gestopt. En ontdekken nu: muziek maken is hartstikke leuk”.
Maar ook jongeren zijn van harte welkom bij het Instaporkest zodat er een mooie mengeling in leeftijden ontstaat. “Ons eerste doel met dit orkest is dat we mensen een leuke manier van samenspelen aanbieden, onder begeleiding van een professioneel dirigent. Daarnaast hopen we dat de spelers in dit orkest door kunnen groeien naar ons vaste harmonieorkest”, aldus Niek.

In het instaporkest zijn in principe alle spelers van blaasinstrumenten welkom, maar ook slagwerk en een contrabas. Combinaties zijn ook welkom. Een klarinettist die bijvoorbeeld saxofoon wil gaan spelen maar ook andere minder voor de hand liggende combinaties zijn mogelijk. St.Michaël geeft instrumenten gratis in bruikleen, “en dat al sinds 1909”, aldus Niek, die zelf cornet speelt. “Ook in bruikleen, ik heb al die jaren dat ik in St.Michaël speel nooit een instrument gekocht. Luiigheid, of gierigheid, wie zal het zeggen”.
Om het instappers zo makkelijk mogelijk te maken worden ook muzieklessen aangeboden, met subsidie. Wie lessen volgt betaalt gedurende het eerste jaar 140 euro contributie en St.Michaël draagt maximaal 300 euro aan de leskosten bij. In de praktijk kunnen absolute beginners na één jaar les starten in het Instaporkest, snelle leerlingen eerder.  Het Instaporkest zal een mengeling van muziekstijlen gaan spelen, van eenvoudige, bekende orkestmuziek, tot popnummers en filmmuziek.

Het Instaporkest start na de herfstvakantie, op de woensdagavonden van 19.00-19.45 uur onder leiding van dezelfde dirigent die later die avond ook het Harmonieorkest leidt, John Brouwer.  Wie interesse heeft in het Instaporkest kan een e-mail sturen aan: secretariaat[AT]stmichael-heemstede.nl