Zuid-Kennemerland

Harpenwinkel Otja in Bennebroek gaat sluiten

Harpenwinkel Otja in Bennebroek gaat sluiten. Eigenaresse Otja Heijmink wil na ruim 25 jaar iets nieuws gaan doen en zet er een punt achter. Daarmee zal een beeldbepalende winkel uit het dorp Bennebroek verdwijnen. Een bijzondere winkel ook landelijk gezien want veel harpenwinkels telt Nederland niet. Van heinde en verre komen de klanten, onder wie veel vaste, zoals Lavinia Meijer en Remy van Kesteren.  De laatste kocht zijn eerste pedaalharpje bij Otja toen hij 11 was. In 2016 won deze twintiger de hoogste muziekonderscheiding in ons land, de Nederlandse Muziekprijs. Lavinia stuurde Otja deze week nog een email met verzoek om een harpkist te mogen lenen voor een buitenlandse reis.

De Bennebroekse Otja Heijmink kent zo’n beetje de hele harpwereld. “Die is dan ook niet zo groot”, vertelt ze in de winkel aan de Bennebroekerlaan, die nu te huur staat. “Ik denk dat er ongeveer 250 beroepsharpisten zijn in Nederland, en zo’n vijf harpwinkels”.

Otja kwam met de harp in aanraking toen Bennebroeker Van der Heide in 1991 vroeg of ze wilde komen werken in zijn harpenwinkeltje. Dat was op de hoek van de Binnenweg en de Reek. Hij zelf was hoboïst , zijn vrouw speelde harp en in de achtertuin was hij een handeltje in harpen en reparatie begonnen. Otja: “Dat leek me wel leuk. Thuis was ik vroeger niet verder gekomen dan verplichte pianoles, nu had ik opeens kans met een harp kennis te maken. ik ben toen meteen op les gegaan. In 1995 kreeg ik de kans om eigenaar te worden”.

Otja verkoopt niet alleen harpen, er is ook mogelijkheid de harp in Bennebroek te huren en te laten repareren, en docenten geven er harples. Het mooiste van haar werk vindt zij nog altijd als musici of een orkest haar een opdracht geven een harp te gaan kopen bij een fabrikant. Dat betekent dan een reisje naar de VS waar een van de bekendste merken, Lyon & Healy, worden gemaakt. “En het geeft echt een kick als het instrument helemaal in de smaak blijkt te vallen”.

Terugkijkend ziet ze een langzaam stijgende lijn in de interesse in de harp in ons land. In het begin was het een zeldzaamheid als er een jongen harples nam. Na de overgang van basis- naar middelbare school was het meestal gedaan. Harp was voor mietjes, heette het. “Nu is dat helemaal verleden tijd. Ik denk wel dat het succes van Remy van Kesteren daaraan heeft bijgedragen”.

Maar er waren meer veranderingen in het harpsegment. Otja: “Op een gegeven moment kwamen de Keltische harpen op de markt. Die zijn kleiner, en prima geschikt voor kinderen. Er kwam een omslag toen het conservatorium in Rotterdam begon met het aanbieden van een jazzpakket. Tot dan toe waren de harpopleidingen ontzettend conservatief, maar ze gingen allemaal mee in de aanpassing”. Ook was er opeens veel aandacht voor de harp toen Iris Kroes optrad in de Voice of Holland met Someone Like You van Adele en zichzelf op de harp begeleidde. Niet dat het storm liep met aankopen van harpen in Bennebroek. Wel kreeg Otja telefoontjes van mensen die de bladmuziek ervan wilden kopen.

“Ik denk niet dat de harp ooit een booming instrument gaat worden. Het is niet gemakkelijk om het te leren spelen, ze zijn relatief duur in aanschaf en je moet een flinke auto hebben. De harp is uiteindelijk toch een hele kolos. Verder zie ik dat muziekscholen door bezuinigingen vrijwel geen harpen meer afnemen”. Zelf hoopt Otja Heijmink als zij gestopt is met de winkel weer tijd en zin te hebben zelf weer harp te gaan spelen. Want in de winkel kwam het er niet van. “Lekker pianostukken van Adele kopen en die dan spelen op de harp, heerlijk”.