Zuid-Kennemerland

Liften voor station Bloemendaal

Weliswaar met zo’n half jaar vertraging, maar nu staat hij echt in de planning: de aanleg van twee liften voor reizigers op station Bloemendaal. Ook wordt de overkapping bij de entree vernieuwd. Tijdens de werkzaamheden zijn er drie weekeinden waarin geen treinen rijden. Dan worden bussen ingezet. Op 12 december is er een informatieavond voor omwonenden.

30 November starten de eerste werkzaamheden, in de nacht. Van zaterdag 6 januari tot vroege maandagochtend erop worden ondermeer de overkappingen verwijderd. Ook in de weekeinden 3 tot 5 februari en 24-26 februari wordt gewerkt. Reizigers die via Bloemendaal willen reizen wordt aangeraden vooraf te kijken op de website ns.nl.

Op dinsdag 12 december van 19.00 tot 20.00 uur organiseert ProRail een avond voor de bewoners rondom het station in de vergaderruimte op het station. Aannemer K. Dekker vertelt over het project en er is gelegenheid om vragen te stellen.

De kosten voor de liften en de overige aanpassingen bedragen ongeveer 2,5 miljoen euro, BTW niet meegerekend. Dat wordt betaald uit het Programma Toegankelijkheid Stations dat ProRail in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat uitvoert.

 

Doelstelling van het Programma is om alle treinstations zelfstandig toegankelijk te maken voor reizigers met een lichamelijke beperking. Het merendeel van de stations is voor 2020 gereed. De laatste stations zijn uiterlijk in 2030 gereed.  Het totale budget bedraagt 540 miljoen euro.

De woordvoerder van ProRail licht toe: “We doen meer dan liften bouwen. Zo worden ook worden alle perrons op de juiste hoogte gebracht voor een gelijkvloerse instap. Ook worden hellingbanen aangebracht en zijn er veel voorzieningen gerealiseerd en aangepast voor blinden en slechtzienden zoals geleidelijnen en voelbare bordjes.”