Zuid-Kennemerland

Monumentje Jamboree 1937 opgeknapt

Het stond er altijd zeer onopvallend bij, het houten monumentje voor het witte huis Teylingerbosch aan het eind van de Bekslaan in Vogelenzang. Maar het gedenkteken is nu opgeknapt, van helder gele letters voorzien en het springt nu goed in het oog. En dat is wel terecht, want het was een grootse gebeurtenis destijds, de Jamboree in 1937.

Meer dan 28.000 jonge padvinders van over de hele wereld kwamen van 31 juli tot 9 augustus bijeen op de terreinen van Huis te Vogelenzang tot aan Woestduin. Nog eens duizenden Nederlanders kwamen er ook heen, om tegen betaling al die buitenlandse gasten eens van dichtbij te bekijken.  In zeker opzicht een soort wereldtentoonstelling. Overigens deden meisjes niet mee.

(amateurfilmplatform.nl- film van de Jamboree 1937 door Wouter Gerhard Kuyck)

Bovendien was er hoog bezoek: koningin Wilhelmina opende de Jamboree, maar ook kwamen ook prinses Juliana en prins Bernhard langs. Dat gold ook voor de hoogste padvinder van die tijd, de Brit Baden-Powell, die in 1907 de padvinderij had opgericht. Het stationnetje in Vogelenzang speelde een cruciale rol in de aan- en afvoer van de gasten.

Het houten monumentje is in 1987 geplaatst, toen het vijftig jaar geleden was dat de Jamboree werd gehouden. Het krijgt geregeld opknapbeurten, en dat gebeurt door het klusteam van de Haarlem Jamborette. Dit team komt elke woensdag bijeen om kluswerkzaamheden te doen voor allerlei scoutinggroepen in de omgeving. Afgelopen week onthulden ze in de stromende regen maar niettemin vol enthousiasme het vernieuwde monumentje.

Meer amateurfilms over de Jamboree 1937, zie hier.
jamboree_monument_onthuld1

In de stromende regen werd het opgeknapte monumentje her-onthuld

????????????????????????????????????
Het monumentje is nu beter zichtbaar vanaf de weg (einde Bekslaan)