Zuid-Kennemerland

Oud-waarnemend burgemeester Aaltje Emmens overleden

Oud waarnemend burgemeester in Bloemendaal Aaltje Emmens-Knol is vorige week na een lang ziekbed overleden in haar woonplaats Amsterdam. Ze werd 73 jaar.

Ze was eigenlijk al met pensioen toe ze begin 2015 werd gevraagd de opgestapte burgemeester Ruud Nederveen te vervangen, als waarnemer. 
Dat was een uiterst roerige periode, waarin ze de opdracht kreeg om de bestuurscultuur in kaart te brengen. Dat rapport kwam er, maar rust niet. Eerst nam Emmens ontslag , gevolgd door enkele dagen later wethouder Jur Botter (D66). In een interview met het Bloemendaals Nieuwsblad kort na haar vertrek zei Aaltje Emmens: “Ik had de opdracht om een rapport te maken en een ‘aanzet te geven tot’. Ik had niet de opdracht problemen op te lossen en dat kun je toch ook niet echt in een jaar doen. Maar de omstandigheden waren nu zodanig dat het mij beter leek nu te stoppen en nieuwe openingen te creëren.” Het ging haar zeer aan het hart. ‘Ik hoop echt het allerbeste voor Bloemendaal’, zo zei ze in een interview na haar terugtreden aan het Bloemendaals Nieuwsblad. Helemaal verlaten deed ze deze regio niet, want ze was ook voorzitter Nationaal Park Zuid-Kennemerland.
De PvdA politica startte haar bestuurlijke carrière als wethouder in Naaldwijk, en werd in 1989 burgemeester van Eibergen en daarna in Castricum. In 2011 ging zij met pensioen.

Op de website van PvdA Bloemendaal staat een in memoriam geschreven door fractievoorzitter Henk Schell.