Reparatie Amstelbrug start na de zomer

1
491
De Amstelbrug ligt er al maandenlang verkreukeld bij

Opnieuw is de Amstelbrug over de Leidsevaart in Heemstede beschadigd geraakt. Op 4 januari reed een vrachtwagen tegen het fraaie hekwerk. Eerder al gebeurde dat in oktober 2016 en in november afgelopen jaar. De gemeente heeft een aannemer gevraagd een offerte te maken. Zodra er een akkoord is kan de reparatie beginnen. Wanneer dat is kan de gemeente nu nog niet zeggen.

Voor de Leidsevaart geldt dat daar alleen vrachtwagens met een maximale breedte van 2,2 meter overheen mogen rijden. De Amstelbrug mogen zij sowieso niet op, die is te smal en de bocht is te krap.  Voor de Amstelbrug geldt een verbod voor vrachtauto’s. Toch wagen af en toe chauffeurs de gok. De gemeente zal ook kijken naar mogelijke verkeersmaatregelen waaronder aanpassen van bebording.

De brug ligt tegenover het pompstation en verbindt de Leidsevaart met de Rivierenbuurt. De oorspronkelijke brug was naar een ontwerp in de stijl van de Amsterdamse School, met een transparante balustrade. De Duitse bezetter blies de brug in september 1944 op. Die transparantie is er weer in gelegd door beeldend kunstenaar Barbara Kletter in 2003, met een kunstwerk getiteld ‘Drinkwater’.

Dit verwijst naar het oude pompstation van de drinkwaterleiding. De leuningen van de Amstelbrug bestaan uit metalen panelen met woorden. Barbara Kletter typeert de brug op haar website als ‘Een brug óver drinkwater, een brug om te lezen.‘ De brug was oorspronkelijk aangelegd voor de werknemers van het pompstation.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

1 REACTIE

 1. 1.
  In het Amsterdams Stadsarchief ontdekt Barbara Kletter dat de gesmede brugleuningen van de oude Amsterdamse Schoolbrug in de Tweede Wereldoorlog vernietigd zijn door de bezetter en stelt in haar ontwerp opnieuw een transparante en eigentijdse leuning voor. Door de brug te verbreden komt er ruimte voor voetgangers en
  fietsers.
  2.
  Inspiratie haalt zij uit beide zijden van de brug: een woonwijk uit de jaren ’50 en het terrein van het Amsterdamse Waterleidingbedrijf, met een architectonisch interessant gebouwencomplex. De geheimzinnigheid van de waterleidingduinen is haar inspiratie om in de nieuwe open te werken brugleuning 50 woorden op te nemen die met de processen rond
  3.
  drinkwaterbereiding én –consumptie te maken hebben. Ze vallen haar op door hun dubbelzinnigheid, wonderlijke letterlijkheid en “lichamelijkheid”.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

(uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd)

Please enter your comment!
Please enter your name here