Zuid-Kennemerland

Scheidend burgemeester Heeremans kijkt tevreden terug

“’Wat ga je hierna doen?’, is de meest gestelde vraag aan mij sinds bekend werd dat ik ga stoppen als burgemeester. Misschien wordt er gedacht: 70 jaar oud, dan ga je niks meer doen. Maar ik leg dan uit dat dat niet het geval is. Ik ga nog van alles doen. Dat zit absoluut in de aard van het beestje”.

Marianne Heeremans stopt na 10 jaar burgemeesterschap. Niet omdat ze wilde maar omdat het moest vanwege het bereiken van de 70-jarige leeftijd. Aan het einde van het gesprek vat ze de kern van haar verhaal in een zin samen: “Ik denk dat er de afgelopen tien jaar meer betrokkenheid van burgers tot stand is gekomen. Ja, daar kijk ik met tevredenheid op terug”.

Als belangrijkste voorbeeld noemt ze het Havenlab, het project rond de vernieuwing van de haven. “Daar zagen we een prachtig samenspel ontstaan van de inwoners die zich hadden verenigd in de groep het Havenlab, het politiek bestuur dat moest wennen aan een heel andere rol, en de ambtenaren die dit alles ondersteunden. Dat vond ik mooi omdat mensen uit hun rol durfden te stappen en dat iedereen bereid was om na te denken over wat er nodig is om dit tot een succes te maken. Eigenlijk is het: bereidheid tot vernieuwing.”

Marianne Heeremans zorgde zelf voor meer contact met de inwoners van Heemstede door maandelijks een open inloopochtend te houden. “Dan hoorde ik op een directe manier wat er speelt. Zo heeft het ook uitgepakt. Het ging soms om overlast, of regelgeving, die strijdig is waardoor mensen vastlopen. De zaken waar we iets aan konden veranderen werden dan in de eerstvolgende collegevergadering verdeeld. De inloopochtend was wat mij betreft een enorme verrijking en soms was echt een luisterend oor alleen al voldoende voor mensen. Of mijn opvolgster Astrid Nienhuis dit gaat voortzetten weet ik niet. Maar ik kan het haar zeker aanraden, ja.”

Goed beschouwd kijkt de burgemeester op heel veel dingen tevreden terug. Als voorzitter van de gemeenteraad zegt ze: ”De verhoudingen in de raad zijn goed. Soms is de toon wat scherper, maar uiteindelijk is er ook bereidheid om elkaar iets te gunnen. Dat zie ik bij begrotingsbehandelingen. Wel denk ik dat in sommige dossiers vaart moet blijven. De Vomar was natuurlijk een langlopend dossier, en het Manpadslaangebied nog steeds. Intern op het gemeentehuis zie ik verder een prima werkklimaat. De dienstverlening staat op hoog niveau en medewerkers staan open voor nieuwe ontwikkelingen”.

Ook over Heemstede als woongemeente kan zij geen kwaad woord verzinnen. Een breed cultureel aanbod met zelfs een eigen theater, veel groen een ‘stadse winkelstraat’. Marianne Heeremans woonde voor haar aantreden al in Heemstede en blijft dat ook nu doen.

De lijst van activiteiten die Marianne Heeremans aan de vooravond van haar afscheid na 10-jarige burgemeesterschap op verzoek opsomt is lang. Een aantal raden van toezicht, een raad van commissarissen, meedraaien in een masteropleiding ‘In de huid van de burgemeester’ voor studenten van de politie-academie over de wisselwerking politie-burgemeester, en ze gaat taallessen geven aan statushouders .

Veel werk dus, is er ook tijd voor gezellige dingen? Lachend: “Ja zeker. Een dag per week ga ik op de jongste kleinkinderen passen. En ik zal straks weer tijd hebben om musea te bezoeken en stadswandelingen te maken. Ook fijn: op de fiets naar het strand, voor een kopje koffie.”
Donderdagavond 11 januari is de Nieuwjaarsreceptie in het gemeentehuis waar Heeremans haar laatste Nieuwjaarsspeech zal houden.