Zuid-Kennemerland

Verrekijkers bieden nog meer zicht in Kennemerduinen

Het doet in eerste instantie wat ouderwets aan: een verrekijker op een uitzichtpunt. Maar het blijft toch wel erg leuk om de horizon af te speuren. Zeker als het  een verrekijker betreft die middenin een duingebied staat. Sinds afgelopen week staan er twee vaste kijkers in Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Een op De Starrenberg, en een op De Hazenberg. De laatste staat het dichtst bij de kust, niet ver van paviljoen Parnassia aan Zee. ‘Kom maar kijken, ik zie precies wat ze daar bij de koffie serveren’, grapt Walter Oosterom.

De PWN boswachter heeft alle reden om vrolijk te zijn. Mede door zijn inspanning zijn de kijkers er gekomen. Hij nam contact op met het Eneco Luchterduinenfonds dat projecten steunt op gebied van duurzaamheid en kustbeleving. Zijn verrekijkers-wens werd door het fonds gehonoreerd.

De kijkers op de uitzichtpunten kunnen 360 graden draaien, alle kanten op dus. Wat in beeld komt zal altijd een verrassing zijn. In de vogeltrektijd kunnen het zwermen kramsvogels  of koperwieken zijn. Niet voor niets is vlakbij De Hazenberg ook het officiële vogeltelpunt van de Vogelwerkgroep Zuid-Kennemerland gelegen. In het Vogelmeer vlak onder de berg is ook altijd wat te zien. In elk geval aalscholvers, die bivakkeren op het eiland in het meer. Ook is er grote kans Schotse Hooglanders te zien, of een vos. Opvallend in beeld vanaf De Hazenberg, ook zónder verrekijker, is het hoge kale stuifduin genaamd de Bruid van Haarlem. Verder weg is bij helder weer ook IJmuiden in zicht en natuurlijk de windmolens op zee.

Daar komt de link met Eneco om de hoek kijken, de eigenaar van het windmolenpark Luchterduinen in zee ter hoogte van  Noordwijk en Zandvoort, op 23 kilometer uit de kust. Eneco steunt met het fonds gedurende de levensduur van het park initiatieven in de kustgemeenten, die bijdragen aan duurzaamheid, energiebesparing of kustbeleving. Tweejaarlijks is hiervoor 90.000 euro beschikbaar. Het verrekijker-project is een van de tien initiatieven die afgelopen zomer werden gehonoreerd.

De verrekijkers staan nog niet op fiets- en wandelkaarten aangegeven. De Hazenberg ligt op circa vijftien minuten lopen van de parkeerplaats bij Parnassia, aan de blauwe paaltjes route. De Starrenberg ligt oostelijker, bij de Oosterplas, vlakbij ingang Bleek en Berg, aan de rode en gele paaltjes route.

????????????????????????????????????
vlnr: Boswachter Walter van Oosterom, voorzitter Nationaal Park Aaltje Emmens en de vertegenwoordigster van Eneco, Karin de Backer
????????????????????????????????????
Ook zonder verrekijker en zonder glashelder weer is het uitzicht vanaf de Hazenberg bij Parnassia mooi