Zuid-Kennemerland

“Wie wil er nu niet in Heemstede werken als burgemeester?”

De nieuwe burgemeester gaat een fantastische tijd tegemoet in een prachtige gemeente met plezierige inwoners en een top ambtelijk apparaat. Aldus Annelies van der Have in haar toelichting op de profielschets voor de nieuwe burgemeester in Heemstede die ze gaf als voorzitter van de vertrouwenscommissie. “Ja, wie wil er nu niet in Heemstede als burgemeester werken. Het zal wel druk worden met de sollicitaties”, deed Eveline Stam fractievoorzitter van de VVD er een schepje bovenop. Commissaris van de Koning Johan Remkes die deze bijzondere raadsvergadering 30 mei bijwoonde had dan ook nauwelijks vragen of opmerkingen. Alleen over de ambtswoning van de burgemeester bleek geen unanimiteit.
Grote tevredenheid alom dus in die raadsvergadering – een geheel andere sfeer dan enkele maanden geleden in buurgemeente Bloemendaal waar enkele dossiers voor voortdurende spanning zorgen, ook in de raad. De benoeming van de nieuwe burgemeester wordt daar op 5 juli bekend gemaakt. Maar in Heemstede is nauwelijks een vuiltje aan de lucht, aldus Stam. “We gaan in de raad goed met elkaar om, we zijn hier eigenlijk net 21 liberalen”, parafraseerde zij PvdA’er Johan Maas. Stam zou graag een evenbeeld van huidige burgemeester Marianne Heeremans zien terug komen. “Zo’n boegbeeld willen we weer”.

Ook Heemstede heeft zo zijn dossiers, maar het bestuur is stabiel, de financiën zijn op orde, er is respect voor elkaar. Om deze redenen werken omliggende gemeenten dan ook graag met ons samen, aldus Van der Have.

Ze meldde dat er wel discussie is er binnen de raad geweest over de ambtswoning van de nieuwe burgemeester. De VVD zou die het liefst niet aanbieden, en de PvdA opperde om de woning slechts tijdelijk beschikbaar te stellen. Eveline Stam lichtte dit verder toe in een stemverklaring: “De financiële consequenties voor de gemeente vormen een groot risico”. De meerderheid van de raad had echter besloten de ambtswoning wel aan te bieden. Volgens Commissaris Remkes een wijs besluit. “Als u uitstekende kandidaten wilt dient u zekerheid en duidelijkheid te geven. Het feit dat er wel een woning beschikbaar is kan bepalend zijn voor het aanbod sollicitanten”. Echter, mocht de kandidaat uiteindelijk toch zelf een woning willen gaan zoeken dan dient die er zeker een jaar de tijd voor te worden gegeven, aldus Remkes.

Burgemeester Heeremans stopt per 1 januari 2018. Ze heeft haar werk in Heemstede met ‘ongelofelijk veel plezier’ gedaan, zo stelde ze al eerder ze op de gemeentelijke website.