Raadslid Marielys Roos moet voor de rechter verschijnen

4
548

Marielys Roos, fractievoorzitter en enig raadslid van Hart voor Bloemendaal moet in februari voor de rechter komen  vanwege het schenden van de geheimen als raadslid. Volgens de aanklacht heeft zij in de periode 16 december 2014 tot en met 23 december 2014  gegevens ter inzage gelegd uit het ‘intern dossier wethouder inzake intimidaties EWH (Elswoutshoek)’. Marielys Roos hierover: “In de wandelgangen is dit altijd aangeduid als het ‘persoonlijk dossier’ van ex-wethouder Marjolein de Rooij, die vorig jaar in de raad verklaarde dat haar strategie tegen de eigenaren van Elswoutshoek was mislukt. Ik heb altijd ontkend en dat is tot op de dag van vandaag nog steeds zo, dat ik de geheimhouding heb geschonden. Inmiddels heb ik een zeer goede advocaat in de arm genomen die op dit gebied gespecialiseerd is en zie het strafproces met vertrouwen tegemoet”.

Voorts meldt het raadslid: “Ik heb afgelopen week zelf aangifte gedaan tegen twee ex-wethouders van de gemeente Bloemendaal aangezien ik het vermoeden heb dat deze wethouders hun taak als geheimhouders hebben verzaakt”.

Ook deze aangifte draait om ‘Elswoutshoek’, het omvangrijke en nog steeds niet afgesloten hoofdpijndossier van de gemeente over de telkens tegengewerkte pogingen van de eigenaren van het landgoed om uitbreiding te realiseren. Wethouder De Rooij (GroenLinks) trad hierom vorig najaar af, burgemeester Ruud Nederveen enkele maanden later. Wethouder Kokke (VVD) nam deze zomer afscheid maar ontkent dat dit te maken heeft met Elswoutshoek. Overigens kwam na beroep op de Wet openbaarheid bestuur een mailwisseling boven water tussen Kokke en de fractievoorzitter van GroenLinks Fennema van vorig jaar waarin hij Fennema, tevens columnist, aanmoedigt negatief te schrijven over de gebroeders Slewe.
Marielys Roos tot slot: “Dit komt niet meer goed in bestuurlijk opzicht in Bloemendaal. Inwoners van je eigen gemeente publiekelijk zwart maken doet mij sowieso de rillingen over mijn rug lopen. Wat mij rillingen bezorgt is niet zo belangrijk op dit moment. Uiteindelijk zal de rechter beoordelen wat hier is gebeurd. Ik doe er verstandig aan het proces af te wachten en mij goed voor te bereiden. En daar laat ik het bij voor dit moment”.
De rechtszaak tegen Roos dient in de meervoudige kamer van de rechtbank in Alkmaar, waarschijnlijk in februari.

gemeentehuis_Bloemendaal_buitenzijde_avond_Marilou

Het gemeentehuis van Bloemendaal

Dit artikel is verschenen in het Bloemendaals Nieuwsblad van 26 november 2015, pag. 8

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

4 REACTIES

  1. Iemand die onbehoorlijk bestuur en gesjoemel met geheimhouding an de kaak stelt moet natuurlijk hangen van dit VVD/GL college. Het gaat al lang niet meer over de inhoud en ondanks al die gesneuvelde politici en de vele rapporten over de totaal verrotte bestuurscultuur.

  2. Ik neem mijn petje af voor raadslid Marielys Roos. Menigeen had het bijltje er al bij neergegooid of zich aangepast want dat is de manier om in Bloemendaal te overleven als raadslid.

  3. Er worden hier in dit stuk wat ‘appels met peren’ vergeleken.
    Als er sprake is van schending van geheimhouding dan moet die geheimhouding door een beluit van bevoegd gezag eerst zijn duidelijk geworden aan betrokkenen. De afwezigheid van een dergelijk besluit maakt de aanklacht en het proces futiel tijdverdrijf; de advocaat kan dan bij vrijwel zinloze werkverschaffing ‘niet ontvankelijkheid’ pleiten voor het OM; wegen het ontbreken van een mogelijke strafrechtelijke kwalificatie.
    Dat mevrouw Roos aangifte deed kan ook pas standhouden bij een genomen geheimhouding besluit voor de stukken daarbij genoemd. Laten we hopen dat men niet zo dom is als ik nu denk dat ze zijn indien vervolgd wordt zonder ‘besluit’. Wellicht is het allemaal ‘gewoon’ bedoeld als intimidatie. Dan, wat mij betreft, maar liever dom.

  4. (In aanvulling op vorige reactie van mijn hand) Deze moeilijke overtredingen zijn volgens mij klachtdelicten. Dw.z. dat alleen op een klacht (aangifte) van een belanghebbende vervolgd kan/mag worden. Mij is niet bekend op welk wijze de aangever (burgemeester) belanghebbende is bij het particuliere dossier van een mevrouw (toevallig ook wethouder). Of mevrouw Roos belanghebbende is bij het aangeven (klacht)gedrag van de wethouders zal ook nog bij de rechter (of eerst het OM) moeten blijken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

(uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd)

Please enter your comment!
Please enter your name here