Zuid-Kennemerland

Winkeliers in actie tegen parkeermeters

Ze waren de winkeliers in het dorp Bloemendaal al langer een doorn in het oog, maar toen tijdens de behandeling van de gemeentebegroting vorige week werd geopperd de parkeertarieven te verhogen wisten ze het zeker: wég met de parkeermeters, of voer ze in álle kernen in. Of het alternatief: richt, zoals in Bennebroek en Overveen, de blauwe zone in, met parkeerschijven. De actieposters met deze boodschap hangt sinds deze week achter menig Bloemendaalse winkelruit.

Robert Verrijk, vicevoorzitter van de winkeliersvereniging: “De parkeermeters zijn zo’n 25 jaar geleden op ons verzoek neergezet, om te voorkomen dat bewoners parkeerplekken van klanten bezetten. Eenvoudige parkeermeters, heel laagdrempelig en de insteek van de gemeente was ook niet om daar heel veel aan te gaan verdienen. Maar een paar maanden geleden zijn de meters zonder ons erin te kennen vervangen door nieuwe, en is het nu niet meer mogelijk met muntgeld te betalen. Alleen met pinpas en app, en dat is voor oudere klanten vaak een ramp. De winkeliers krijgen hierover klacht op klacht van klanten”.

De gemeente Bloemendaal is bezig met een renovatieplan voor de winkelstraat, zoals een nieuwe bestrating en hier en daar een andere inrichting waardoor ook nieuwe parkeerplaatsen beschikbaar komen.
Verrijk: “We hebben hierover met de winkeliers in het najaar weer vergaderd en toen gezegd: renovatie prima, maar de meters moeten eruit. Of gelijke monniken, gelijke kappen en krijgt Bloemendaal net als Overveen aan de Bloemendaalseweg, en Bennebroek aan de Zwarteweg invoering van de blauwe zone, of in alle drie de kernen parkeermeters. We zijn één gemeente, dus willen we één lijn trekken”.
Het renovatieplan is nu in behandeling bij de gemeente. ‘Om de aandacht vast te houden’ zijn de winkeliers nu een korte actie gestart en hangen posters achter de ruit in de vorm van de bekende parkeerschijf.
De gemeente laat desgevraagd weten dat het college van B en W binnenkort weer praat over de reorganisatie winkelstraten. “Er liggen verschillende visies maar er is nog geen opdracht gegund. De gemeente vindt dat betaald parkeren in de winkelstraat moet blijven, het bevordert de doorstroming en het levert inkomsten op, daar is ook in de begroting vanuit gegaan en die is inmiddels vastgesteld”, aldus een woordvoerster.  Vorig jaar leverde betaald parkeren in Bloemendaal 100.000 euro op. De gemeente erkent dat het niet meer cash kunnen betalen “lastig is voor de mensen die gewend zijn muntgeld te gebruiken”. “Maar uiteindelijk veiliger en kostenbesparend”.

DSC_2086

DSC_2092